atv-bg.net

Историята на ATV

ATV-то е било първоначално развито в Япония, като превозно средство от фермата до града, в изолирани планински местности. По време на пролетното топене и дъждовния сезон стръмните планински улици често били непроходими с обикновени превозни средства. Триколесното ATV доказало, че е много по-добър начин за транспорт и скоро станало развлекателно транспортно средство осигуряващо транспорт до места недостъпни с друг вид моторизиран транспорт. Не след дълго японските производители осъзнали, че ATV може да бъде продавано на американци.
Когато ATV за пръв път се е появило в САЩ в началото на 70-те години било представено и продавано като превозно средство за развлечение конструирано, за да осигури тръпка за този който го управлява. И до ден днешен се използва с тази цел. Малко след това спортистите открили, че ATV-то е полезна машина за придвижване през места недостъпни с пикапи и други моторни превозни средства. ATV-то станало популярно и като превозно средство за ловуване и било използвано за достигане до отдалечени месности както и за транспортиране на дивеча.
Преди три десетилетия първото ATV- Honda US90, било създадено с една единствена цел- офроуд забавление. С разрастването на семейството на Хонда ATV се разраснала и тяхната полезност. Иронично погледнато, търговската стратегия била тази която първа довела до употребата на ATV, но собствениците били тези които открили и изобретили нови творчески приложения за ATV-тата и спомогнали да оформят тяхното развитие и дизайн по този път.
Това, което тези трудолюбиви собственици открили било, че ATV-то предлагало зашеметяващо разнообразие за което дори инженерите на Хонда никога не си били представяли. Много по-евтино за работа в сравнение с пикап или трактор, по-малко и много по-маневрено, притежаващо забележително лека следа (със своите гуми с ниско налягане) което било удобно за мек терен, ATV-тата станали жизненоважни инструменти в толкова разнообразни области като фермерство, индустрия, всички видове селско стопанство, в полицията, дори и начин за транспорт на инвалидите. В някои случаи ATV-тата извършвали работа, която другите транспортни средства не можели, правейки невъзможното възможно.

60-те години: Създаване на прототипа ATC

Ако необходимостта е била майката на първото ATV, то тогава инженера на Хонда Осамо Такеучи е бил неговия баща. През 1967г., представителството на Хонда в Америка поискало от Honda R&D Ltd нов продукт който търговците да могат да продават когато намалеели продажбите на мотори през зимата. На Г-н Такеучи и малка група инженери им било възложено да ръководят този проект. Това била групата, която трябвало да свърши тази работа тъй като Такеучи и компания били работили за създаването на нови превозни средства за забавление, които никога не стигнали до производство. Тези проекти дали въможност на Такеучи да развие първите ATV-та на Хонда- US 90.
Такеучи започнал работа в работилницата с глава пълна с идеи и еклектично разнообразие от компоненти. Две, три, четири, пет и дори шест колесни конфигурации били изследвани, но триколесната идея осигурявала най-добрата комбинация за предначертаната мисия на машината. Тя се справяла със снежни, кални и всякакви хлъзгави терени,на които двуколесните не биха могли да се справят, в същото време осигурявайки повече маневреност от другите конфигурации.В ранните етапи бил използван 70кб. мотор Хонда СТ70 с четиритактов едноцилиндров двигател както и различни части на шасита. Издължен заден мост, селскостопански гуми-приспособени за неравен терен. Две задни задвижващи колела се справяли добре, докато селскостопанските гуми не били подходящи. Най-голямото предизвикателство било да се намери гума, която би могла да се движи по мек променлив терен като сняг, пясък и кал. Две колела, три колела, четири колела или повече? Гумите на моторите не били подходящи.
Дизайнерският процес се ускорил когато Такеучи получил американско приспособление наречено "Amphi-Cat" което се придвижвало на шест 20 инчови с ниско налягане балонени гуми. Преработвайки прототипа си, базиран на СТ70, да приема новите гуми с ниско налягане той започнал да работи върху гуми с негов дизайн завършвайки с 22инчови гуми напомпани до 2.2psi. След като разрешил тази дилема, на 70кубиковият двигател му липсвала силата необходима да издърпа човек от сняг или кал. 90кб двигател минавайки през двойно обхватна четири скоростна кутия, добавяла към нужната подвижност, върху различен терен.
Следващата фаза на развитие била оптимизирането на шасито да съответства на новия двигател и гуми. Изпробването върху неравни улици, дюни и склонове, стръмни около 35 градуса, постепенно установило размерите на шасито подходящи за каране за удоволствие, както и за селскостопанска работа. Изработено във формата на равнобедрен триъгълник, със стъпенки намиращи се извън триъгълника, които да оптимизират контрола, дизайна на ATC бил достатъчно уникален да даде възможност на Такеучи да патентова устройството.

Изтощителното изпробване довело и до други промени. Използването на дросела вместо типичната дръжка за подаване на газ при моторите, дало възможност на каращите да преместват теглото си за оптимална маневреност на превозното средство и в същото време поддържайки точен контрол над дросела. Въпреки, че окачването е съществена част от съвременното ATV, първоначалните балонени гуми на Такеучи се справяли по неравните терени добре. Упражнявайки по-малко налягане върху мек терен, отколкото човешки крак, тези гуми позволявали на превозното средство да се движи по места където другите не можели, оставяйки малка или никаква следа от тяхното минаване- предимство, което е много важно в стотиците приложения на съвременното ATV.

70-те години: Първите ATC-та в света.

АТС - тата са въведени в Америка през 1970 г. Моделът US90 е със
7 конски сили , двутактов, с четири степенна скоростна кутия и автоматичен съединител, е бил пуснат за продажба на цена от $595 .По-късно същата година е бил преименуван в АТС90, тъи като Хонда запазили марката АТС. През 70-те години 3 модела са имали този монограм. До края на десетилетието поради желание за по-голяма мощност АТС90 се превръща в АТС110 през 1979г.

Дебелите гуми се оказали добри за сняг и пясък, но уязвими към спукване при движение по ниви и стърнища. Факт, че тези гуми не могли да бъдат поправени успешно, наложило добавянето на допълнителна армировка през 1975г. През същата година към машините били добавени цветни пластмасови калници.
Първоначално през 70-те години АТС-то възниква като превозно средство за отмора и развлечение, същевременно фермерите го възприемат като машина която може да им улесни ежедневието.

Двете области в които най-много се развива историята на ATV-то към 80-те години били работата и състезанията. Популярността на ползването на ATV-то за работа е лесно разбираема. На фермера един трактор струвал многократно повече като покупка и поддръжка, а ATV-то изисква само около 8% разходи от средно необходимите за трактора. Статистиката показва, че 80% от машините продадени на пазара през 1985г са използвани за работа.

През 1980г на пазара се появява модела АТС185. Движейки се върху големите 25" гуми, със своята 5степенна автоматична скоростна кутия и 180кб четиритактов двигател машината се приема много добре от пазара, въпреки, че е предназначена за развлечение и игра тя се приема добре и като работна. Две години по-късно излиза първия модел на Хонда предназначен специално за работа.

Първото истински мощно АТС на Хонда, се появявава през 1981г и е АТС250R, задвижвано от 248кб двутактов двигател с въздушно охлаждане, 5 степенна ръчна скоростна кутия, настройващо предно и задно окачване и предни дискови спирачки. Състезавайки се неофициално през 1980г на Бая1000 група от колеги в Хонда демонстрирали модела АТС250R като на тренировките преди старта изпреварили легендата в състезанията- Ники Томпсън. Първото официално участие на АТС на Хонда било в състезанието SCORE 1981г, което се провело в пустинята на Аризона. Благодарение на изключителното влияние на Томпсън, е включен официален триколесен клас за участие в Бая1000-1981г. През 1984г, АТС250R стартират точно зад моторите, а не най-накрая,като завършват първи и втори в този клас и това ги поставя на четвърто и пето място в крайното класиране. Нищо на четири колела не завършва пред АТС-тата. Трите участници, които са се представили по-добре са били с мотори с голяма мощност, включително и победителя Хонда XR. Хонда вдига летвата през 85-та година с абсолютно обновен модел на 250R, който е с водно охлаждане, мощност 38конски сили и 254мм ход на окачването в двата края. Това му дава възможност да излезе пред всички останали модели при състезания в пресечена местност.

През 1982г се появи АТС200Е, наречено "Big Red" с двигател 192кб даващ повече мощност и нови възможности за селскостопанска работа, като теглене, пръскане, садене и наторяване. Електрическият стартер, добавен към стандартната запалителна система, прави паленето на двигателя лесно, като натискане на бутон. Двойните зъбни рейки и 9.2литрова кутия за багаж прави възможно пренасянето на инструменти, бали със сено и други сечива много по-лесно. Новата херметична задна барабанна спирачка оцелява по калните полета и водни препятствия, както и телескопичната вилка на предно окачване,която прави карането много по-удобно. През 1984г в "Big Red" е добавена задна скорост и веригата за задвижване е заменена с кардан, с цел по-голяма издръжливост и по-лесна поддръжка.

ATC200Х комбинира добра характеристика на 192кб двигател, 5 степенна ръчна скоростна кутия със съединител, подобен на мотоциклетен, голям ход на окачването и спортна геометрия на шасито, което го прави по-подходящо за преодоляване на състезателни маршути, отколкото за работа във ферма.
Хонда провежда много активно изследване на пазара и изискванията към машините. Оказва се че следващата стъпка в развитието на ATV-тата е с добавянето на още едно колело. Така, първото четириколесно ATV на Хонда- TRX200 дебютира през 1984г.

Пазарът отговаря почти веднага и 84-та година отбелязва рекордни продажби на ATV-та на Хонда. 370 000 бройки са доставени през 84-та година в САЩ, което е най-високата точка от продажбата на ATV-та на Хонда, представляващи 69% от общите продажби на ATV-та в САЩ през годината. Триумфът на четириколесното TRX200, поставя началото на края на триколесните АТС-та на Такеучи. Четириколесните, се смятат от клиентите, за много по-функционални, в резултат на което са много по-търсени.
Спортната Хонда TRX250R е едно несравнимо четириколесно изпълнение с водно охлаждане на 246кб двутактов двигател, подобен на ATC250R. От работната страна на спектъра, Хонда разкрива през 86-та година първото четиритактово ATV. Работното Four Trax 350 4х4 пристига на откриването си спуснато от хеликоптер, за да покаже на всички четирите си задвижващи колела.
През 1984г, бързо растящите продажби на ATV-та, водят до повишаване на злополуките и предизвикват разследване от комисията за безопасност на продуктите в САЩ. През 86-та година статистиките на комисията показват, че повечето от злополуките с ATV-та са били вследствие на неправилно поведение на водачите при каране и незачитане предупрежденията на дистрибуторите. Не са открити някакви пропуски при конструкцията на четириколесните ATV-та.

Инструкциите на Хонда към потребителите, както и стикерите с предупреждения наблегнали на важността от правилно управление на ATV-то. В следствие на проведена национална кампания за безопасност на управлението, бил отчетен до 33% процента спад в злополуките, за периода 84-88 година, констатиран от комисията за безопасност на продуктите.
Въпреки това, на 28 Април 1988г, американските дистрибутори на ATV-та сключват безпрецедентен 10- годишен договор с комисията, наречен "Окончателен декрет на съгласието". Във връзка с този договор, ATV индустрията предоставя средства на стойност $100млн, за развитие на съществуващите програми за безопасност.
Сред многото компоненти на този договор, на клиентите и купувачите на нови ATV-та, било предложено безплатно обучение и други стимули за подготовка. Освен това, дистибуторите не предлагали вече на пазара триколесни машини, защото те били изтеглени от пазара.

В началото на 90-те години Хонда представила Four Trax 300 от 1988г и Four Trax 300 4х4, революционната двойка от трудолюбиви Хонди, които несъмнено щели да станат най-многофункционалните и най-известни ATV-та в историята. Комбинирайки идеален баланс на размер, тегло, мощност и обем, от серията 300 продали повече от 530 000 бройки през следващите 12 години. Задвижван от 282кб четиритактов едноцилиндров двигател Four Trax 300 предава свойте 20конски сили през 5 степенна трансмисия, автоматичен съединител и карданна предавка. Машината има свръх ниска първа скорост което и дава възможност да тегли до 385кг.

Наблюдателите по производстовто, изчисляват, че 85% от използването на ATV-та през 90-те години се въртят около някакъв вид начинание. Идеята на г-н Такеучи е пораснала, развила се е и извършила добра работа. Когато били запитани, кои продукти са имали най-голямо въздействие върху работата на фермата от 1967г насам, читателите на Farm Industry News са поставили ATV-то на Хонда като един забележителен продукт за последните 25години.
Днес използването на ATV-та на работното място прави голям брой професии много по-ефикасни. Благонадежноста и ефикасността на ATV-тата помага в изпълнението на много дейности, които не биха били възможни без тях.

 

Развитието на ATV-тата в дати:

През последните 30 години ATV-тата са направени по-безопасни, по-мощни и по-добри за управление при труден терен.
· 1967: Honda, по заявка на американското си подразделение, започва да разработва нов продукт, който да компенсира спадащите продажби през зимата.
· 1970: Honda представя първото ATV в света. Триколесният US90 е с двигател с мощност 7к.с и се продава за $595.
· 1975: Honda успява да създаде по-здрави джанти и по-устойчиви на лош терен гуми.
· 1979: Yamaha представя първото си ATV - YT125.
· 1981: Kawasaki представя своето първо ATV - KTL200-A1. Honda предлага първото високодинамично ATV с двутактов двигател, с технологии, взаимствани от мотокроса.
· 1982: Suzuki лансира първите си ATV-та, включително първата четириколесна машина. Тя е с 5 скорости и задна предавка.
· 1984: Yamaha и Honda започват да продават четириколесни ATV-та.
· 1985: Polaris Industries от Медина, САЩ става първата североамериканска компания, навлязла в ATV-бизнеса. Компанията въвежда множество иновации като автоматичната трансмисия и автоматичното 4х4. Kawasaki предлага първото си четириколесно ATV.
· 1987: Polaris предлага подобрени спирачки и автоматично управление на четирите колела, заместващо ръчното.
· 1988: Производителите на ATV-та постигат споразумение за спиране продажбата на триколесни модели след изразените опасения на американското правителство. Производителите разработват програми за безопасност и обучение на водачите.
· 1989: Kawasaki представя първият си модел с 4х4 задвижване - Bayou 300 4x4.
· 1993: Kawasaki предлага първия 400-кубиков двигател за ATV.
· 1995: Базираната в Минесота Arctic Cat започва производство на ATV-та.
· 1996: ATV-тата на Arctic Cat са пуснати в продажба.
· 1998: Канадската Bombardier навлиза в ATV бранша.
· 2000: Honda представя 500кубиков двигател с постоянно променяща се трансмисия. Китай се намесва сериозно в международния ATV пазар. Няколко китайски компании изнасят своя продукция по цял сят.
· 2001: Polaris предлага най-големия до момента двигател - Sportsman 700 (683 кубика).